Az uniós szabályok szerint, ma már csak chippel - 2011.07.03-ig tisztán és egyértelműen olvasható tetoválással - ellátott kutyát tudunk magunkkal vinni külföldre, de ehhez útlevelet is kell készíttetnünk kedvencünk részére. Útlevelet csak megbízott állatorvos állíthat ki. Az útlevélbe az alábbi adatokat tüntetik fel:

- a tulajdonos adatai

- a kutya leírása

- a kutya azonosításához szükséges adatok (chip, tetoválás)

- oltások

- tesztek

- kezelések

- klinikai vizsgálatok

Általános tudnivalók az állatútlevéllel kapcsolatban:

  • Mivel az adatokat nem központilag jegyzik az útlevélbe - hanem a jogosult állatorvos - így akár azonnal is hozzá lehet jutni. Kivétel, ha olyan tagállambeli országba akarunk utazni, ahol különleges követelményeket támasztanak.
  • Az útlevelet csak az állatorvosi rendelőben, vagy a kutyatulajdonos telephelyén, lakásán lehet kiállítani, postai úton nem küldik ki!
  • Az útlevél kiállításakor az adatokat egy adatlapon is rögzítik, amit továbbítanak a Magyar Állatorvosi Kamarának, ahol egy számítógépes rendszerben tárolják - így később bármikor visszakereshető.
  • Az útlevél kiállításának díja állatorvosonként eltérhet, kb. 8000 Ft. Amennyiben a kutya sem tetoválással, sem chippel nem rendelkezik, szükséges a chip beültetése - addig nem állítják ki az útlevelet - ami szintén plusz költség.
  • Az állatútlevél az állat élete végéig vagy az állatútlevél elvesztéséig, megrongálódásáig érvényes. Az állatútlevél azonban csak addig használható az Unión belüli utazásokhoz, amíg a benne igazolt veszettség elleni oltás, illetve bizonyos esetekben (Egyesült Királyságba, Írországba, Svédországba történő utazás) egyes elvégzett vizsgálatok és kezelések érvényessége tart.
  • Az állatútlevél ellenőrzésére elsősorban Magyarország EU-s határainál kell számítani. Ha Svédországba, Írországba vagy az Egyesült Királyságba utazunk, szinte biztos, hogy belépéskor ellenőrizni fogják.
  • Az elveszett állatútlevelet - a költségek ismételt megfizetése mellett - lehet pótoltatni.
  • Az állatútlevél mellett az oltási könyvet nem szükséges magunkkal vinni. (Bár lehet, hogy célszerű, hiszen ha külföldön veszítjük el az állatútlevelet, fel kell keresnünk egy ottani jogosult állatorvost, és ha nem tudjuk hitelt érdemlően bizonyítani a legutóbbi veszettségi oltás megtörténtét és idejét, ismételten be kell oltani - plusz költség -, hogy megkapjuk az új útlevelet.
nike dunk high black leather chair for sale | Nike Air Force 1 LX UV Reactive Multi – alle Release-Infos , Snaidero-usa