Először is le kell szögeznünk, hogy a kutyák orra nem mindig nedves.

Egy boldog, kiegyensúlyozott kutya ideje nagy részében nyalogatja az orrát (meg a gazdiját, a környezetében lévő tárgyakat, és egyéb testrészeit), így orra akaratlanul is nedves lesz. Ha a kutya nem érzi jól magát, elképzelhető, hogy nem nyalogatja az orrát, és az száraz marad. Ezt azonban ne vegyük egyértelmű jelnek, azaz, ha a kutya orra száraz, nem biztos, hogy beteg is. Akadnak olyan kutyafajták is, amelyek annyira magasan hordják az orrukat, hogy nyelvükkel el sem érik.

Az orr nyirkossága segíti a kutyát a lehűlésben, hűti a belélegzett levegőt. Kis kitérő: a kutyáknak kevés, a hőháztartásukat szabályozó, ún. eccrin verejtékmirigyük van. Ezek a verejtékmirigyek a tappancsukon helyezkednek, és ezzel magyarázható, hogy meleg nyári napokon a kutyák nedves lábnyomokat hagynak maguk után. A lehűlést segíti az erőteljes lihegés, valamint a hőcsapdaként szolgáló bunda is.

De visszatérve a nyirkos orrhoz. Az orr nedvességét elsősorban a szagérzékelő sejtek által termelt váladék biztosítja. A sejteket minden új illat stimulálja. Az illatmolekulák a nedves váladékban lebontódva kerülnek kapcsolatba az érzékelő sejtekkel. A kutyák szaglása körülbelül egymilliószor jobb, mint az emberé, ez részben azzal is magyarázható, hogy míg az ember orrában körülbelül 3-4 négyzetcentiméter szaglóhám, egy átlagos kutyáéban 130 négyzetcentiméter található.

A népszerű legenda szerint egyébként a kutyák orrának nedvessége egészen Noé idejére nyúlik vissza. Noé, mint minden állatból, kutyából is kettőt választott bárkájára. A kutyák folyamatosan járőröztek a hajón, felügyelték a többi állatot, vagy egyszerűen csak fel alá rohangáltak és szaglásztak, mint ahogy a kutyák azt általában teszik. Egy nap az őrjárat során érme nagyságú lyukra lettek figyelmesek a bárkán, amelyen ömlött be a víz. Az egyik kutya segítségért rohant, a másik pedig orrát nyomta a lyukba, megakadályozva ezzel további víz beömlését. A legenda szerint e hősies cselekedet emlékére van a kutyáknak hideg, nedves orra.

forrás:http://www.geographic.hu/index.php?act=napi&id=2745

Running Sneakers Store | THE SNEAKER BULLETIN