A szuka kutyák az első tüzeléssel lesznek ivarérettek. Az első tüzelés időpontja függ a kutya testméretétől is, kistestű kutyáknál már 5-6 hónapos korban is bekövetkezhet, míg nagytestű kutyáknál kitólódhat 1 éves kor utánra is. Általában évente kétszer tüzelnek, tavasszal és ősszel. A tüzelés kb. 21 napig tart (egyedenként változhat, általában 20-25 nap), de az első tüzelés lehet rövidebb, majd 1-2 hónap múlva újraindulhat és akkor tart 21 napig.

A tüzelés időszaka alatt érdemes a szőnyegeket felszedni, vagy a vércseppek elkerülése végett tüzelő-bugyit alkalmazni.

Két tüzelés közötti időben a szukák ivarilag teljesen inaktív állapotban vannak.

Mivel ebben a korban még fejlődésben vannak a kutyák (mind fizikailag, mind mentálisan), a befedeztetés egészségkárosodással is járhat. Az első alom tervezésének időpontja 2 éves kor utánra ideális, ekkora tenyészérett lesz. A legtöbb szuka élete végéig ivarzik, 8-9 éves kora után már nem szabad pároztatni.

A tüzelés jelei:

A külső nemiszervek megduzzadnak. Az első napokban szukánk többet nyalogatja nemi szervét (péráját), majd elszórt vércseppeket lehet találni a lakásban. Később a váladékképződés csökken, a váladék színe átlátszóvá válik. A kutya étvágya általában megnövekszik, gyakran, de egyszerre kevesebbet vizel. Néha agresszívvá válhatnak. Hajlamosak elszökni a kanok után. A tüzelés vége felé a váladékozás megszűnik, a nemi szervek visszanyerik eredeti formájukat.

A tüzelés 7-9. napjáig a szukák általában nem engedik magukhoz a kant. 10-14. napja között a legtöbb szuka jellegzetes viselkedéssel (megáll, félrecsapja a farkát a kanoknak) tudatja párzásra való kézségét.

Mi is tudjuk, hogy a kiskutyák milyen cukik, de mielőtt meggondolatlanul fedeztetnéd szuka kutyádat, érdemes végig gondolni, mit fogsz csinálni a kölykökkel, hiszen nem maradhat az embernél 4-5 kölyök, nem tudod csak úgy eladni vagy elajándékozni, és a menhelyeken már többszörös a létszám, annyi a gazdátlan kutya, melynek nagy részére az altatás vár.

A felelős állattartás része az is, hogy törődsz a kutyáddal és az ő érdekeit nézed, nem fedezteted be hobbiból, és nem szaporítasz pénzért.

Csak hangoztatni és ajánlani tudjuk az ivartalanítás elvégeztetését (mind szuka, mind kan kutyánál) már fiatal korban. És azt is csak ismételni tudjuk, hogy tévhit, hogy a szuka kutyának legalább egyszer ellenie kell élete során.

jordan Sneakers | Womens Shoes Footwear & Shoes Online